.
je bent hier
Toon keuzemenu
Soms lijkt het alsof ze doorleeft of er niets gebeurd is
Soms lijkt het alsof ze doorleeft of er niets gebeurd is

Welkom

U bent de ouder van een Jonge Held van 13 tot 18 jaar die te maken heeft met een overlijden van een dierbare.

Gaat uw kind een dierbare verliezen of heeft uw kind een dierbare verloren? Dan is deze webpagina bedoeld voor u.
Waarschijnlijk is degene die gaat overlijden of is overleden, ook een dierbare van u. U staat voor de onnoemelijk moeilijke taak om met uw eigen zorgen en verdriet om te gaan en tegelijkertijd met die van uw kind(eren). Met deze website hopen we u te helpen bij het begrijpen en steunen van uw kind(eren) in deze moeilijke tijd. U vindt hier informatie in woord en beeld over hoe kinderen rouwen en allerlei tips.

Advies op maat
Heeft u nog vragen die hier niet worden beantwoord? Klik hier om online persoonlijk advies te vragen.

Als ouder staat u heel dicht bij uw kind, uw begrip en steun is dan ook van grote waarde voor een gezonde rouwverwerking van uw kind.

Maak het grote verdriet en het gemis bespreekbaar

Wees duidelijk en niet te lang van stof

Wijzen op het forum van Stichting Achter de Regenboog

Briefjes Op De Keukentafel

Claire’s moeder heeft een drukke baan. De communicatie tussen moeder en dochter verloopt voornamelijk via briefjes. Maar langzaam veranderen de briefjes van toon, en blijkt dat de moeder ernstig ziek is. Wat volgt is een aangrijpend verhaal over ziekte en afscheid, dat alle generaties in het hart zal treffen.
Alice Kuipers-Bos , ISBN 9789045800202 .

Als jongeren rouwen

Hoe vang je een jongere die een dierbare heeft verloren zo goed mogelijk op? Waar doe je goed aan en wat kun je beter achterwege laten? Rouwtherapeute Annelyn de Boer zet in 80 korte, prettig leesbare en praktische tips uiteen hoe je een rouwende jongere het best tot steun kunt zijn. Niet alleen direct na een overlijden, maar zeker ook op de lange termijn. Een ideaal hulpmiddel voor ouders/verzorgers, docenten en werkgevers. Inclusief tips voor de rouwende jongere zelf.
Annelyn de Boer , ISBN 9789491687051 .

De gelukvinder

Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijks leven in Kaboel, en de grappen die hij uithaalt met zijn vriendjes. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht van het gezin, over de lange tocht die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen. Na een halfjaar komen ze in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht. Hamayun vindt Nederland fris, en groen. En hier kan het gezin vrijer denken. Hier is er een toekomst mogelijk. Hamayun wil graag naar de filmacademie. Maar mogen ze wel blijven?
Edward van de Vendel Anoush Elman , ISBN 9789045105918 .

Vragen

Mijn man is enkele jaren geleden overleden. Ik heb in de periode erna veel steun gehad van mijn oudste zoon. Inmiddels is hij veertien jaar. Ik heb nu een fijne nieuwe vriend gevonden. Mijn jongste zoontjes zijn gek op hem, maar mijn zoon van veertien wil hem niet accepteren. Ik begrijp hier niks van, want nu wordt hij meer ontlast en wil hij dat niet.

www.rietfiddelaers.nl (http://www.rietfiddelaers.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Deze website geeft informatie over rouwverwerking en biedt trainingen en opleidingen aan op het gebied van coaching bij rouw en verlies.

www.kindenrouw.nl (http://www.kindenrouw.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Deze website is gericht op het geven van voorlichting aan ouders en kinderen en jongeren wanneer een familielid of een voor het kind/jongere ander belangrijk persoon is overleden.
Kind en rouw richt zich ook tot scholen, clubs en verenigingen. Dit met als doel de sociale omgeving van het kind te helpen om op een juiste wijze te reageren op het rouwproces van het kind/de jongere en de daarmee gepaard gaande verwerkingsproblemen.

www.rouwkalender.nl (http://www.rouwkalender.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

De rouwkalender brengt de realiteit van iedere dag uit het leven van een rouwende onder woorden. U kunt de rouwkalender bestellen voor uzelf als u een dierbare hebt verloren of voor iemand anders die een dierbare heeft verloren.

www.rouwhulp.nl (http://www.rouwhulp.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Op deze website vindt u informatie over onder andere cognitief gedragstherapeutische behandelprogramma’s voor kinderen, jongeren en volwassenen in rouw. Er staat uitgebreide informatie over het programma Rouwhulp op de site. Dit is een vroegtijdige, preventieve behandeling voor kinderen en jongeren in rouw.

www.in-de-wolken.nl/ (https://www.in-de-wolken.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Webwinkel met veel boeken, troostcadeautjes en andere materialen met betrekking tot echtscheiding en kinderen en jongeren

verliesverwerken.nl (http://www.verliesverwerken.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

De website van landelijke stichting rouwbegeleiding. Op deze website kunt u vragen stellen, contact opnemen met lotgenoten, literatuur over rouwverwerking en belangrijke adressen vinden.

kinderkanker.nl (http://www.kinderkanker.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Deze site gaat over kinderen met kanker. U vindt er algemene informatie over kanker bij kinderen, diagnose, erfelijkheid en behandeling.

Uitgebreide informatie

Belangrijk om te weten  

Het verwerken van een verlies gaat niet vanzelf. Het is hard werken en daarbij is de steun en hulp van mensen in de directe omgeving van grote waarde!