.
je bent hier
Toon keuzemenu
Ik zie m'n vader en moeder dus nooit meer samen?
Ik zie m'n vader en moeder dus nooit meer samen?

Welkom

Je bent tussen de 7 en 9 jaar oud?
Heb je net gehoord dat je ouders gaan scheiden?
Zijn je ouders al een tijdje niet meer samen?
Of zijn ze al heel lang uit elkaar?
Dan ben jij een Jonge Held en is deze website speciaal bedoeld voor JOU!

Emma
Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma. Zij weet heel veel van Jonge Helden en kan je vraag vast beantwoorden. 

Na een tijdje kun je er vaak wel goed aan wennen dat je ouders zijn gescheiden. En kun je gewoon een gelukkig leven hebben

Tips

Bedenk dat de scheiding ook een nieuw begin is

Boodschappen niet overbrengen

De plaats van een van je ouders niet innemen

De taak van één van je ouders niet overnemen

Denk niet dat ze weer bij elkaar komen

Een boek lezen dat gaat over scheiden

Elk gevoel is goed

Houd je zorgen niet voor jezelf

Je gevoelens niet voor jezelf houden

Laat je niet verscheuren

Laat nare gevoelens eruit!

Maak een herinnerboek

Maak een lijst met leuke dingen om te doen

Maak een lijstje met mensen die je lief vindt en vertrouwt

Niet alleen maar treurig zijn

Niet in ruzies mengen

Praat erover als je slechter gaat eten en slapen

Probeer mee te praten

Stel vragen

Vraag hulp

Bedenk je het volgende als je je rottig voelt:

Weet dat de scheiding niet jouw schuld is

Weet dat papa en mama van je blijven houden

Wijs je ouder(s) op het ouder gedeelte van deze site

Boekentips

Julia heeft twee huizen

Julia woont in twee huizen: ze heeft een huis met papa en een met mama. Soms is dat jammer en soms juist leuk. De zes verhalen over Julia gaan over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding. Over scheiden in het algemeen, het gevoel van kinderen van gescheiden ouders dat ze of de ene of de andere ouder verdriet doen, een verhuizing van een van de ouders, een nieuwe partner en gezinsuitbreiding.
N. Wisse Smit , ISBN 9789085605201 .

Kamil, de groene kameleon

Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema's als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde.
Daniëlle Steggink , ISBN 9789066655003 .

Gewoon gelukkig

Wijze raadgevingen van een 9-jarig meisje voor leeftijdsgenootjes die met problemen met name met een scheiding van de ouders te kampen hebben.
Laurence Rees , ISBN 9789022546789 .

Het geheim van Lena Lijstje

Ik heet Lena. Ik maak altijd lijstjes omdat ik niet goed kan kiezen. Maar ook om de warboel in mijn hoofd op te ruimen. Dat is wel nodig want mijn leven is erg ingewikkeld, sinds mijn ouders gescheiden zijn. Ik heb nu twéé stiefmoeders, ik ben verliefd op mijn stiefbroer én ik heb een erfenis gekregen. En hierdoor heb ik een hele lijst geheimen.
Francine Oomen , ISBN 9789045107837 .

Voel je wat ik voel

In deze bundel vind je een hele waaier aan gevoelens, gevangen in gedichten. Over zozo heppie zijn, je te pletter vervelen, verlangens, driftkikkers, bange dromen, vlinders in je buik, onweersvogels, een koning zonder zin, pleinpijn, vrolijkheid naast stil verdriet.
Jan van Coillie , Davidsfonds , 2009 , ISBN 789059082960 .

W-auw

Dit (voor)lees- en werkboek is voor kinderen van wie het leven is veranderd door de scheiding van hun ouders of door het overlijden van iemand van wie ze houden. Dit boek kan een brug vormen in de communicatie tussen ouder(s) en kind en hen dichter bij elkaar brengen in hun verdriet.
Afke Huitema , ISBN 9789077179062 .

Heen en weer

Als kinderen te maken krijgen met ouders die gaan scheiden, verandert er ontzettend veel in hun leven. Dat is niet altijd makkelijk. Ze moeten steeds weer afscheid nemen, kunnen last krijgen van heimwee naar de andere ouder, moeten misschien van school veranderen of zelfs verhuizen naar een andere stad. Maar… een scheiding hoeft niet alleen maar vervelend te zijn. Je krijgt twee huizen, je hebt twee kamers en twee keer speelgoed. Je gaat met allebei je ouders op vakantie. Na een tijdje zul je eraan wennen dat je ouders niet meer samen zijn. In dit boek staat alles wat je zouden moeten weten over de mogelijk redenen van een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.
Marja Baseler , ISBN 9789044328530 .

Willem is een weerwolf

'Willen jullie priklimonade?' vraagt het Oude Besje. Ze knikken en De Bes loopt langzaam naar het ijskastje. 'Ze loop achtenveertig keer zo langzaam als ik,' denkt Willem, 'of misschien wel honderdvier keer.' Op haar pantoffels met vergeet-me-nietjes erop, zeventwintig op de rechter en negenentwintig op de linker. Willem heeft ze een keer geteld.Willem houdt niet van pantoffels. Als je pantoffels aanhebt, mag je niet naar buiten of moet je bijna naar bed.Dit eerste kinderboek van de spraakmakende auteur Hermine Landvreugd is tegelijkertijd grappig en ontroerend. Een verrassend boek waarin alles net anders gaat dan verwacht.
Hermine Landvreugd , ISBN 9789021618029 .

Weekendpapa

'Welterusten!' roept papa als hij de deur dicht doet. Jesse knikt. Hij knijpt zijn ogen dicht. Maar hij is helemaal niet moe. Na een poosje klimt hij uit bed. Hij sluipt naar de boekenkast en pakt een boek. Voorzichtig doet hij het lampje aan. Dan hoort hij een boze stem. Het is papa. Jesse doet de deur open. Hij loopt naar de trap. Waarom zou papa boos zijn? Jesse heeft weleens gehoord dat papa en mama ruzie maken. Toch schrikt hij heel erg als hij hoort dat zijn ouders gaan scheiden. Jesse is boos, verdrietig en bang. Hij vindt het raar om in het weekend bij papa te wonen. Hij praat over zijn gevoelens met papa en mama en met zijn juf op school. Weekendpapa wil kinderen van gescheiden ouders helpen om de thuissituatie onder woorden te brengen en te verwerken. De 'praatvragen' in dit boek zijn hierbij een goed hulpmiddel.
Nelleke Scherpbier , ISBN 9789085430353 .

Vaders, moeders? Hardgekookte eieren!

Nikkie en haar vriendje Jan zijn op elkaar. Samen hebben ze een geheime hut, waar ze elkaar alles vertellen, In die hut ligt ook hun Geheime Schrift. Daarin schijven ze alle dingen op die ze belangrijk vinden. Dat hun hut onbedekt is, dat ze een dood vogeltje hebben gevonden en dat vaders en moeders soms hardgekookte eieren zijn! Op een dag schrijft Nikkie op dat haar ouders gaan scheiden. Ze is verdrietig, bij wie moet ze nu gaan wonen? Gelukkig heeft Jan een goed idee.
Jacques Vriens , ISBN 9789047506454 .

Uit elkaar

Acht is geboren op 8 augustus, dat is 8-8! Acht lacht altijd, dag en nacht. Maar papa en mama maken steeds meer ruzie. En als ze geen ruziemaken, zeggen ze NIETS meer tegen elkaar. Acht wil alles doen om het weer goed te maken tussen hen. Maar toch zeggen papa en mama op een dag dat ze uit elkaar gaan. Is familie dan niet voor altijd? Acht is boos en praat over de scheiding met vrienden en met opa en oma. En soms droomt Acht over een leven waarin papa en mama nog bij elkaar zijn… Met ruimte om je eigen gedachten op te schrijven. Aanbevolen door pedagoge Emmeliek Boost/De Opvoeddesk en professor Bo Coolsaet
Veronique Puts , ISBN 9789025862824 .

Koffer-Koen

Koen heeft twee huizen. Elke week woont hij drie-en-een-halve dag bij papa en drie-en-een-halve dag bij mama. Koen verzamelt veel: rode bloemen, wandelende takken, strandschatten, plastic kikkers. En elke keer sleept hij al die verzamelingen mee. Van zijn vader naar zijn moeder naar zijn vader naar zijn moeder... Papa en mama krijgen er genoeg van, maar Koen ook. Hij wil een hele-week-huis!
ISBN 9789048703692 .

Ik hoor bij jullie allebei

Als jouw ouders zijn gescheiden dan verandert er veel in je leven. Je voelt van binnen van alles en je weet niet altijd hoe je daarmee moet omgaan. Het is vaak moeilijk om te vertellen hoe je je voelt. Je wilt papa en mama niet steeds lastig vallen met de vragen die je hebt en met jouw verhaal. Dan is het fijn als je in dit werkboek kunt werken. Het lucht op wanneeer je kunt opschrijven wat je voelt of er een tekening van maakt. Soms is er later een moment om samen met papa of mama in dit boek te kijken. Dan snappen zij beter hoe het voor jou is dat zij uit elkaar zijn gegaan. Want jouw verhaal is belangrijk ook al verandert het niks aan wat er is gebeurd. Het is fijn als papa en mama tijd voor je nemen en naar je luisteren. Misschien is dat wel het allerbelangrijkste voor je.
M.J.M. Fiddelaers-Jaspers , ISBN 9789077179079 .

De koning trok uit om de draak te doden

Kinderen van gescheiden ouders hebben het moeilijk. Hun wereld is in elkaar gestort, ze krijgen te maken met loyaliteitsconflicten, hebben last van angt-en rouwgevoelens en voelen schaamte of woede. De verhalen in dit boek bevorderen het noodzakelijke verwerkingsproces en bieden gescheiden ouders en hun kinderen de helpende hand om hun onderlinge relaties een nieuwe basis te geven.
Brigitte Spangenberg , ISBN 9789060384213 .

Carlijn

Carlijn baalt. Haar moeder wil niet meer met haar vader in één huis wonen en is verhuisd van Zeeland naar Den Haag. Carlijn is meegegaan. Wat moet ze anders? Haar vader heeft geen tijd voor haar, hij is dag en nacht bezig met z'n werk. Maar als haar ouders verwachten dat Carlijn het zo wel prima vindt, hebben ze het goed fout. Daarvoor mist ze haar oude huis, haar oude school en haar beste vriendin Noortje veel te veel. Carlijn besluit dat het zo niet langer kan. Ze gaat ervoor zorgen dat alles weer goed komt, dat alles weer wordt zoals het vroeger was...
Lily van der Velde , ISBN 9789020664218 .

Boy, een jongen zoals ik

Ik heet Cas. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader woont nu ergens anders. Met mijn moeder maakte ik vaak ruzie. Alles werd steeds stommer. Toen kreeg ik een idee. Ik tekende een strip over een jongen. Hij heet Boy. Boy is een jongen zoals ik, maar dan anders.
Rian Visser , ISBN 9789027660169 .

Vragen

Mama is veel strenger dan papa. Ze moppert veel omdat ik bij papa alles mag. Ik vind het bij allebei fijn maar wel moeilijk om te onthouden wat de regels zijn.

Mijn papa en mama houden niet meer van elkaar en willen gaan scheiden. Ik snap dat niet, houden ze nu ook niet meer van mij?

Ik vind het niet fijn dat ik van mijn moeder dingen tegen mijn vader moet zeggen en van mijn vader tegen mijn moeder. Ze willen niet meer met elkaar praten. Als ik die dingen dan zeg, beginnen ze tegen mij over de ander te mopperen. Wat kan ik doen?

Ik ga maar een keer in de maand een weekend naar papa. Hij doet dan altijd heel erg zijn best. We maken meestal uitjes, we gaan uit eten of op bezoek bij mensen. Eigenlijk wil ik ook wel eens gewoon een weekend bij hem zijn zonder dat we steeds weggaan. Maar ik durf dat niet te zeggen.

Papa wil niet dat ik de kleren die hij voor me koopt bij mama aanheb. En hij wil ook niet dat ik de kleren die mama gekocht heeft bij hem aanheb. Als ik in het weekend vanuit school naar hem toe ga, dan moet ik me op school op de wc omkleden en mijn vriendinnen vragen dan altijd waarom ik dat doe. Ik vind dat rot.

Filmpjes

Een stiefmoeder kan ook leuk zijn
Schrijven is makkelijker dan praten
Schuldig voelen aan scheiding
Ik moet mijn verdriet verbergen
Missen op verjaardag
Na jaren nog verdrietig om scheiding
Scheiden is een nieuw begin
Een stiefvader
KvK - Mijlenver
Missen
Minder missen
Stiefgezin kan ook fijn zijn
Loyaliteitsconflict
Jij bent mijn vader niet
Ouders troosten
Te veel rekening houden met anderen
Wennen aan een stiefzus
Samen dingen doen

Websites

www.ouders-uit-elkaar.nl (http://www.ouders-uit-elkaar.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Gaan jouw ouders scheiden of uit elkaar? Op www.ouders-uit-elkaar.nl kun je terecht voor informatie die te maken heeft met de scheiding van jouw ouders. Kinderen vanaf twaalf jaar mogen hun mening geven over een aantal beslissingen dat bij de scheiding wordt genomen. Dit heet hoorrecht of kindergehoor. Zo kun je o.a. aangeven waar je het liefst willen wonen en hoe vaak je je vader of moeder wilt zien. Op ouders-uit-elkaar.nl kun je, door het invullen van vragen, je wensen kenbaar maken in briefvorm. De brief kun ze vervolgens downloaden, afdrukken en als officieel document overhandigen aan de kinderrechter.

www.kindertelefoon.nl/ (http://www.kindertelefoon.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Heb je problemen, dan kan je die kwijt bij een medewerker van de Kindertelefoon. Je kunt bellen en chatten!

Uitgebreide informatie

Belangrijk om te weten  

Je hebt te maken met een stiefouder of een stiefgezin  

Ik ga meedoen met een Kameleonprogramma  

Op school moet je misschien vaak aan andere dingen denken dan je schoolwerk