.
je bent hier
Toon keuzemenu
2x Kerstmis, 2x Pasen, alles dubbel. Wat een gedoe.
2x Kerstmis, 2x Pasen, alles dubbel. Wat een gedoe.

Welkom

Ben je 10, 11 of 12 jaar oud?
Heb je net gehoord dat je ouders gaan scheiden?
Zijn je ouders al een tijdje niet meer samen?
Of zijn ze al heel lang uit elkaar?
Dan ben jij een Jonge Held en is deze site speciaal bedoeld voor JOU!

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden hier, mail dan naar Emma. Zij weet heel veel van Jonge Helden en kan je vast helpen. 

Je neemt eigenlijk in kleine stukjes afscheid van het ‘gezin met twee ouders in één huis’ waarin je opgroeide

Tips

Bedenk dat de scheiding ook een nieuw begin is

Boodschappen niet overbrengen

De plaats van een van je ouders niet innemen

De taak van één van je ouders niet overnemen

Denk niet dat ze weer bij elkaar komen

Elk gevoel is goed

Houd je zorgen niet voor jezelf

Je gevoelens niet voor jezelf houden

Laat je niet verscheuren

Laat nare gevoelens eruit!

Maak een herinnerboek

Maak een lijst met leuke dingen om te doen

Maak een lijstje met mensen die je lief vindt en vertrouwt

Niet alleen maar treurig zijn

Niet in ruzies mengen

Praat erover als je slechter gaat eten en slapen

Probeer mee te praten

Stel vragen

Vraag hulp

Vraag je ouders om te stoppen met ruzie maken

Boekentips

Kamil, de groene kameleon

Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema's als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde.
Daniëlle Steggink , ISBN 9789066655003 .

Gewoon gelukkig

Wijze raadgevingen van een 9-jarig meisje voor leeftijdsgenootjes die met problemen met name met een scheiding van de ouders te kampen hebben.
Laurence Rees , ISBN 9789022546789 .

Het geheim van Lena Lijstje

Ik heet Lena. Ik maak altijd lijstjes omdat ik niet goed kan kiezen. Maar ook om de warboel in mijn hoofd op te ruimen. Dat is wel nodig want mijn leven is erg ingewikkeld, sinds mijn ouders gescheiden zijn. Ik heb nu twéé stiefmoeders, ik ben verliefd op mijn stiefbroer én ik heb een erfenis gekregen. En hierdoor heb ik een hele lijst geheimen.
Francine Oomen , ISBN 9789045107837 .

Verdriet met mayonaise

Als Leentje haar vaders auto langs de drukke weg geparkeerd ziet staan, is ze blij. Nu kan ze mooi met het meerijden. Maar even later schrikt ze heel erg. Haar vader kust een vrouw, die naast hem zit, en die vrouw is niet haar moeder.
Carry Slee , ISBN 9789064940378 .

Heen en weer

Als kinderen te maken krijgen met ouders die gaan scheiden, verandert er ontzettend veel in hun leven. Dat is niet altijd makkelijk. Ze moeten steeds weer afscheid nemen, kunnen last krijgen van heimwee naar de andere ouder, moeten misschien van school veranderen of zelfs verhuizen naar een andere stad. Maar… een scheiding hoeft niet alleen maar vervelend te zijn. Je krijgt twee huizen, je hebt twee kamers en twee keer speelgoed. Je gaat met allebei je ouders op vakantie. Na een tijdje zul je eraan wennen dat je ouders niet meer samen zijn. In dit boek staat alles wat je zouden moeten weten over de mogelijk redenen van een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.
Marja Baseler , ISBN 9789044328530 .

Woestijnmama, diepvrieszus en ik

Ontroerend kinderboek over de vragen die echtscheiding oproept Herkenbaar en sfeervol Mama huilt, de ijsprinses smelt. Zus fluit haar deuntje, ik fluister: ‘dag papa’. ‘O, bijna vergeten!’ roept hij, en hij komt terug met twee doosjes, één voor zus en één voor mij. ‘Daar zitten wel een miljoen nachtzoenen in’, zegt hij. ‘Je hoeft er dus niet zuinig op te zijn!’
Janne Kato , ISBN 9789020955798 .

Vragen

Als ik een weekend bij papa ben geweest, zet hij mij voor de deur af bij mama. Hij mag van haar niet binnenkomen. Ik vind dit niet fijn, ik ben net een pakje dat je voor de deur zet. Wat moet ik doen?

Ik ben 10 en ik wil eigenlijk liever bij mijn vader wonen. In ieder geval 5 dagen en dan 2 bij mijn moeder. Nu is het omgekeerd. Mijn moeder is ook heel lief, maar ik ben gewoon liever bij mijn vader. Hij heeft een groter huis en werkt thuis en is er vaker. We hebben ook dezelfde hobbies: voetbal en electronica. Mijn vader heeft er geen problemen mee, maar ik durf het niet tegen mijn moeder te zeggen. Ik wil haar ook geen verdriet doen. Mijn ouders hebben trouwens geen ruzie, ze kunnen gewoon met elkaar omgaan.

Mijn vader houdt zich niet aan zijn afspraken. Als hij ons om 10 uur moet komen halen, komt hij om half 11. En soms komt hij helemaal niet. Ik vind dat heel vervelend, vooral omdat mijn moeder dan tegen hem tekeer gaat als hij te laat is. Mijn vader heeft altijd weer een andere smoes. Als we bij hem zijn is het wel altijd heel gezellig. Maar ik zie er altijd tegenop om te gaan omdat ik bang ben dat hij weer te laat (of helemaal niet!) komt. Wat kan ik doen?

Filmpjes

Verdrietig afscheid
Een stiefmoeder kan ook leuk zijn
Schrijven is makkelijker dan praten
Schuldig voelen aan scheiding
Ik moet mijn verdriet verbergen
Missen op verjaardag
Kijk ook naar de positieve kanten
Na jaren nog verdrietig om scheiding
Bezorgdheid
Scheiden is een nieuw begin
Aan de slag met je gevoelens
Het gezin missen
Een stiefvader
Verdrietig omdat ouders elkaar niet aardig vinden
Loyaliteitsconflict
Jij bent mijn vader niet
Ouders troosten
Laat nare gevoelens eruit!
Te veel rekening houden met anderen
Opluchting

Websites

www.ouders-uit-elkaar.nl (http://www.ouders-uit-elkaar.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Gaan jouw ouders scheiden of uit elkaar? Op www.ouders-uit-elkaar.nl kun je terecht voor informatie die te maken heeft met de scheiding van jouw ouders. Kinderen vanaf twaalf jaar mogen hun mening geven over een aantal beslissingen dat bij de scheiding wordt genomen. Dit heet hoorrecht of kindergehoor. Zo kun je o.a. aangeven waar je het liefst willen wonen en hoe vaak je je vader of moeder wilt zien. Op ouders-uit-elkaar.nl kun je, door het invullen van vragen, je wensen kenbaar maken in briefvorm. De brief kun ze vervolgens downloaden, afdrukken en als officieel document overhandigen aan de kinderrechter.

www.kinderrechtswinkel.nl (http://www.kinderrechtswinkel.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Website van de kinder- en jongerenrechtswinkel. Vragen over de wetten en regels in Nederland over echtscheiding? De kinder- en jongerenrechtswinkel helpt je. Met handig overzicht waar welke rechtswinkels zijn.

www.kindertelefoon.nl/ (http://www.kindertelefoon.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Heb je problemen, dan kan je die kwijt bij een medewerker van de Kindertelefoon. Je kunt bellen en chatten!

Uitgebreide informatie

Belangrijk om te weten  

Jouw rechten  

Je hebt te maken met een stiefouder of stiefgezin  

Ik ga meedoen aan een Kameleonprogramma  

Voel je je eenzaam of boos, probeer dat dan te vertellen aan iemand die belangrijk voor je is