.
je bent hier
Toon keuzemenu
Ik denk vaak aan hem en waar hij nu is
Ik denk vaak aan hem en waar hij nu is

Welkom

Ben tussen de 13 en 18 jaar oud?
En je hebt te maken met de scheiding van je ouders?

Heb je net gehoord dat je ouders gaan scheiden of zijn je ouders al een tijdje niet meer samen?
Dan ben jij een Jonge Held en is deze site speciaal bedoeld voor JOU!

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord hier niet kunt vinden, mail dan naar Emma. Zij weet heel veel van Jonge Helden en kan je vast helpen.

Je kunt hopen dat het weer goed komt tussen je ouders. Veel tieners hebben dat!

Vragen

Als ik een weekend bij papa ben geweest, zet hij mij voor de deur af bij mama. Hij mag van haar niet binnenkomen. Ik vind dit niet fijn, ik ben net een pakje dat je voor de deur zet. Wat moet ik doen?

Ik ben 16. Mijn moeder heeft het nog steeds heel moeilijk met de scheiding. Ze heeft weinig vriendinnen en vertelt alles aan mij. Aan de ene kant vind ik het fijn dat ze dat doet, het maakt dat we echt een sterke band hebben gekregen. Aan de andere kant word ik er soms wel een beetje moe van. Vooral omdat het maar niet beter gaat.

Ik ben 13, wanneer mag ik zelf kiezen of ik bij mijn vader of moeder wil wonen?

Filmpjes

Te veel rekening houden met anderen
Alleen maar treurig zijn
Een stiefmoeder kan ook leuk zijn
Loyaliteit en keuzes
Schrijven is makkelijker dan praten
Schuldig voelen aan scheiding
Ik moet mijn verdriet verbergen
Missen op verjaardag
Kijk ook naar de positieve kanten
Na jaren nog verdrietig om scheiding
Bezorgdheid
Scheiden is een nieuw begin
Aan de slag met je gevoelens
Tip van Daniëlle
Een stiefvader
Verdrietig omdat ouders elkaar niet aardig vinden
Loyaliteitsconflict
Gezin missen
Jij bent mijn vader niet
Ouders troosten

Boekentips

Anders

Als zijn ouders wat stuntelig hun scheiding aankondigen, heeft Anders niet veel tijd nodig om zijn rugzak te pakken. In het bos komt hij bij een bouwvallig huis terecht, en hij besluit er te blijven. Anders gelooft niet in spoken, niet zo heel erg tenminste, en hier zal niemand hem lastigvallen. Hout sprokkelen, vis vangen, opstaan met de vogels en gaan slapen als hij er zin in heeft. Anders begint vol moed aan zijn nieuwe leven in de vrije natuur. Maar lang kan hij niet genieten van zijn pas verworven vrijheid… Voortdurend krijgt hij bezoek. Van zijn zus, zijn beste vriend Tomas, een paar pestjongens en de zonderlinge eenzaat Hilmar. En van Katrin. Steeds vaker duikt ze in zijn gedachten op. Maar als hij haar vriendje wil zijn, moet hij maar weer gewoon doen. De Noorse jeugdauteur RAGNAR HOVLAND werd voor Anders bekroond met de befaamde Kritikerprisen in Noorwegen. Zijn boeken werden vertaald naar het Deens, Duits, Italiaans en Zweeds. Hij vertelt met een enorme dosis humor en ironie, eerlijkheid en talent. Talent om je te boeien, te laten griezelen, te verbazen, te grinniken, te ontroeren.
R. Hovland , ISBN 9789059082847 .

Kamil, de groene kameleon

Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema's als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde.
Daniëlle Steggink , ISBN 9789066655003 .

Het geheim van Lena Lijstje

Ik heet Lena. Ik maak altijd lijstjes omdat ik niet goed kan kiezen. Maar ook om de warboel in mijn hoofd op te ruimen. Dat is wel nodig want mijn leven is erg ingewikkeld, sinds mijn ouders gescheiden zijn. Ik heb nu twéé stiefmoeders, ik ben verliefd op mijn stiefbroer én ik heb een erfenis gekregen. En hierdoor heb ik een hele lijst geheimen.
Francine Oomen , ISBN 9789045107837 .

Biertje, Casper

De ene week woont Casper bij zijn moeder de andere week bij zijn vader. Een situatie waar hij zich nog niet bij neergelegd heeft. Zijn nieuwe vrienden, Kevin en Boy, zijn eigenlijk de enigen die met hem mee leven. Eerst was hij een beetje bang voor ze, ze zijn een stuk ouder en doen allemaal stoere dingen.
Marleen Schmitz , ISBN 9789085605546 .

Verdriet met mayonaise

Als Leentje haar vaders auto langs de drukke weg geparkeerd ziet staan, is ze blij. Nu kan ze mooi met het meerijden. Maar even later schrikt ze heel erg. Haar vader kust een vrouw, die naast hem zit, en die vrouw is niet haar moeder.
Carry Slee , ISBN 9789064940378 .

Verscheurd

Het leven van Fliss lijkt op een foto die tot kleine stukjes wordt verscheurd. Dat vindt ze zelf tenminste. Haar ouders doen niets anders dan ruzie met elkaar maken en het is alsof ze vergeten zijn dat Fliss nog bestaat. Haar relatie met Simon zit wel goed: ze is gek op hem, en hij op haar. Maar voor hoe lang? Fliss' vriendinnen houden vol dat Simon een grote mislukking is, en Simons moeder ziet hun relatie totaal niet zitten. Keer op keer moet Fliss met alles wat ze in zich heeft, vechten tegen onverwachte tegenslagen en kritiek. Ze trekt zich steeds meer in zichzelf terug en probeert te bedenken wat ze nog kan doen...
Kate Cann , ISBN 9789020621365 .

Tips

Bedenk dat de scheiding ook een nieuw begin is

Boodschappen niet overbrengen

De plaats van een van je ouders niet innemen

De taak van één van je ouders niet overnemen

Denk niet dat ze weer bij elkaar komen

Elk gevoel is goed

Forum en chat

Gebruik geen alcohol en/of drugs

Houd je zorgen niet voor jezelf

Je gevoelens niet voor jezelf houden

Laat je mening horen

Laat je niet verscheuren

Laat nare gevoelens eruit!

Maak een herinnerboek

Maak een lijst met leuke dingen om te doen

Maak een lijstje van mensen die je vertrouwt

Niet alleen maar treurig zijn

Niet in ruzies mengen

Praat erover als je slechter gaat eten en slapen

Praat erover als je slechter gaat eten en slapen

Laat je mening horen

Stel vragen

Uit je woede

Vertel op school wat er aan de hand is

Vraag hulp

Vraag je ouders om te stoppen met ruzie maken

Bedenk je het volgende als je je rottig voelt:

Weet dat de scheiding niet jouw schuld is

Wijs je ouder(s) op het ouder gedeelte van deze site

Websites

www.villapinedo.nl (http://www.villapinedo.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Online platform voor jongeren met gescheiden ouders. Hier vind je info over scheiden: verhalen van anderen, blogs, filmpjes, vlogs, foto’s en nog veel meer.

www.ouders-uit-elkaar.nl (http://www.ouders-uit-elkaar.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Gaan jouw ouders scheiden of uit elkaar? Op www.ouders-uit-elkaar.nl kun je terecht voor informatie die te maken heeft met de scheiding van jouw ouders. Kinderen vanaf twaalf jaar mogen hun mening geven over een aantal beslissingen dat bij de scheiding wordt genomen. Dit heet hoorrecht of kindergehoor. Zo kun je o.a. aangeven waar je het liefst willen wonen en hoe vaak je je vader of moeder wilt zien. Op ouders-uit-elkaar.nl kun je, door het invullen van vragen, je wensen kenbaar maken in briefvorm. De brief kun ze vervolgens downloaden, afdrukken en als officieel document overhandigen aan de kinderrechter.

www.kinderrechtswinkel.nl (http://www.kinderrechtswinkel.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Website van de kinder- en jongerenrechtswinkel. Vragen over de wetten en regels in Nederland over echtscheiding? De kinder- en jongerenrechtswinkel helpt je. Met handig overzicht waar welke rechtswinkels zijn.

www.kindertelefoon.nl/ (http://www.kindertelefoon.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Heb je problemen, dan kan je die kwijt bij een medewerker van de Kindertelefoon. Je kunt bellen en chatten!

Uitgebreide informatie

Belangrijk om te weten  

Jouw rechten  

Je hebt te maken met een stiefouder of stiefgezin  

Ik ga meedoen met een Kameleonprogramma  

Werkvormen

Je kunt niet de taak van je vader of moeder overnemen