.
je bent hier
Toon keuzemenu
Soms vind ik het zó oneerlijk
Soms vind ik het zó oneerlijk

Welkom

Ben je tussen de 13 en 18 jaar oud?
Is er iemand doodgegaan die heel belangrijk voor je was?
Of is iemand waar je van houdt zo ziek dat hij of zij dood gaat?
Dan ben jij een Jonge Held en is deze site speciaal bedoeld voor JOU!

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma. Zij weet veel van Jonge Helden en kan je vast helpen. 

We hopen dat we je met deze site een klein beetje kunnen helpen bij jouw verdriet!

Veel jongeren praten liever met leeftijdsgenoten over hun gevoelens dan met volwassenen

Filmpjes

Waarom hij
Schaamtegevoel
Bot doen over de over de overledene
Vreselijk missen
Liever leeftijdsgenoten dan volwassenen
Verdriet niet laten zien aan ouders
Rouwen is nooit klaar
Na 6 jaar heeft overlijden nog effect
Verdriet verstoppen
Rouw en verdriet
Herinneren
Wel of niet vertellen in een nieuwe klas
Liever niet praten met volwassenen
Soorten verdriet
Angst en paniek
Schaamtegevoel
Na jaren nog missen

Boekentips

Meer Dan Verdriet

Wat gebeurt er met jou? Zoveel soorten verdriet. Welke gevoelens gaan door je heen? Hoe ga je hiermee om? En wat gebeurt er met de mensen om je heen?

 De jongeren illustreerden met een getuigenis in woord en beeld, een schilderij, een boetseerwerk waarin zij zichzelf uitdrukten. Meer dan verdriet is een boek om lang en meermaals in te grasduinen, bij te verwijlen of actief mee aan het werk te gaan. Het is een boek dat door zijn eenvoudige rakende taal voor jong en oud een wereld van herkenning oproept
Claire vanden Abbeele , ISBN 9789020957228 .

Wish you were here

De 19-jarige Tamar leidt een onbezorgd studenten-leven, totdat haar vader plotseling overlijdt. Nu haar leven op z'n kop staat, vlucht ze in de zorg voor haar moeder. Maar ondertussen stopt ze haar eigen verdriet ver weg. Dat ze ook nog verliefd wordt op de knappe Jesse maakt het er niet gemakkelijker op.Terwijl ze haar leven langzamerhand weer op de rails krijgt, blijft Tamar denken aan wat ze haar demente oma op de begrafenis hoorde mompelen: Weet die jongen het wel? Wie is die jongen waar oma het over heeft? Nadat Tamar heeft ontdekt dat hij Ruben heet, besluit ze samen met haar vriendin Syl op zoek te gaan naar hem. Wat is de relatie tussen deze Ruben en haar vader? Tijdens haar zoektocht schrijft ze brieven aan haar vader en krijgt ze eindelijk de ruimte om haar verdriet te verwerken.
Iris Boter , ISBN 9789023993780 .

Verboden terrein

Niemand had het zien aankomen. Jesper pleegt zelfmoord en zijn vrienden blijven in verbijstering achter. Hadden ze iets moeten merken? Waren ze er niet voor hem toen hij hen nodig had? Kunnen zij er nog achter komen wat hem tot zo iets wanhopigs heeft gedreven? Elk op hun eigen manier worstelen Femke, Lisa, Bruno en Max met deze vragen. Vragen waarop ze nooit antwoord kunnen krijgen. Voor de vrienden van Jesper gaat het leven door. Met veel moeite pakken zij de draad weer op na Jespers zelfgekozen dood.
Caja Cazemier , ISBN 9789021672953 .

Troost voor tranen

Omgaan met verlies en verdriet hangt samen met cultuur en religie. Jongeren met een niet-Nederlandse afkomst kunnen daardoor in hun rouwproces op onbegrip stuiten. In dit boek komen 22 jongeren aan het woord, allen kinderen van ouders met een niet-Nederlandse afkomst. Zij vertellen openhartig over het overlijden van gezinsleden, familieleden of vrienden en over hun rouwproces, dat sterk bepaald wordt door hun achtergrond. Hun wortels liggen in landen als Suriname, Turkije, Marokko en China, waar de familie in het leven van jongeren een belangrijke rol speelt. Ineke Wienese vroeg aan hen hoe het verlies hun dagelijks leven beïnvloedde, hoe ze hun verdriet verwerkten, welke invloed de thuiscultuur had en welke dromen of tekens ze kregen. De verhalen worden afgewisseld met gedichten en informatie over culturele gebruiken. Bij dit boek hoort een interactieve website: www.troostvoortranen.nl
Ineke Wienese , ISBN 9789025961084 .

Te snel

Op de avond voordat Eline met haar klas op excursie gaat, verongelukt Tim met zijn brommer. Eline had nog maar net verkering met Tim, en bijna niemand weet ervan. Ze wordt niet gewaarschuwd en stapt nietsvermoedend in de bus. Als Eline het nieuws pas bij thuiskomst hoort, is ze intens verdrietig. Ook Tims broer heeft het zwaar. Hij is boos en voelt zich door Tim in de steek gelaten. Als hij Eline tegenkomt, zoeken de twee steun bij elkaar. Maar het lijkt wel of ze allebei een totaal andere Tim kenden...
Caja Cazemier , ISBN 9789021666044 .

Over Leven En Dood

Als er iemand doodgaat van wie je houdt Het verlies van een naaste is in ieders leven een ingrijpende gebeurtenis. Hoe kom je daar ooit overheen? Jongeren hebben het vaak extra moeilijk. Zij zitten in een fase van hun leven waarin al veel gebeurt. Meer dan bij kinderen en volwassenen hebben jongeren de neiging om voor pijn en verdriet weg te lopen en zich terug te trekken. Wat gebeurt er allemaal voorafgaande aan en tijdens een begrafenis en crematie? Hoe verloopt een rouwproces? Op deze, en vele andere vragen geeft dit boek antwoord. Ook andere culturen komen aan bod. Het geeft jonge mensen waardevolle tips om deze verdrietige periode in hun leven door te komen. De vele praktische oefeningen kunnen hen helpen om het afscheid te verwerken en weer te genieten van dingen. Toch gaat dit boek vooral ook over het leven. Want de nabijheid van de dood kan maken dat je stilstaat bij wat in het leven écht belangrijk is.
Marja Baseler , ISBN 9789044324945 .

Tips

Wees niet bang om je ouders verdrietig te maken

Vragen om hulp

Stel vragen

Praat/schrijf/teken over wat je voelt

Geen alcohol en drugs gebruiken

Houd je zorgen niet voor jezelf

Gevoelens niet binnenhouden of wegdrukken

Denk niet dat huilen kinderachtig is

Denk niet dat het jouw schuld is

De taken van een volwassene niet op je gaan nemen

Vragen

Ik heb mijn moeder een jaar geleden verloren. Mijn vader is hartstikke lief en verwent me enorm. Ik was echt een mama’s kind, soms heb ik het idee dat hij mijn liefde wil kopen. Wat kan ik doen?

Mijn vader heeft een hersentumor en kan niet meer geopereerd worden. Door de tumor gedraagt hij zich steeds vreemder. Hij zakt steeds weg en kan af en toe woedend worden om niks. Ik vind dat ik deze laatste tijd zoveel mogelijk bij hem moet zijn. Maar mijn gevoel zegt: wegwezen. Ik ben zo bang dat ik spijt krijg als ik niet vaak genoeg bij hem ben geweest in zijn laatste periode.

Ik zou na de zomervakantie op kamers gaan, maar ik weet niet meer of ik dat wel moet doen. Mijn vader heeft namelijk net te horen gekregen dat hij longkanker is en niet meer behandeld kan worden.

Mijn vriendinnen hebben bijna allemaal vriendjes. Ik moet er niet aan denken. Mijn vriendinnen vinden dat gek want zij vinden jongens leuk. Ik kan er ook niet met mijn moeder over praten want die is overleden toen ik zeven was.

Mijn moeder heeft kanker en kan niet meer behandeld worden. De prognose van de artsen is dat zij nog 3 weken tot 3 maanden te leven heeft. Ik weet het nu 3 dagen maar heb het idee dat het niet echt waar is. Ik voel er niks bij. Is dat niet raar?

Websites

www.jongerenenkanker.nl (http://www.jongerenenkanker.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Stichting Jongeren en Kanker organiseert actieve weekends, publiceert verhalen van lotgenoten en brengt jongeren met elkáár in contact.

achterderegenboog.nl (http://www.achterderegenboog.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Stichting Achter de Regenboog organiseert kinderweekenden voor rouwende kinderen en hun ouders, heeft een telefonische informatielijn en beheert diverse fora voor rouwende kinderen en tieners.

www.kindenrouw.nl (http://www.kindenrouw.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Deze website is gericht op het geven van voorlichting aan ouders en kinderen wanneer een familielid of een voor het kind ander belangrijk persoon is overleden.

kankerspoken.nl (https://www.kankerspoken.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Als je vader of moeder kanker heeft kan het aardig spoken in je hoofd.
Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden
en geeft informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

www.troostvoortranen.nl (http://www.troostvoortranen.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Troost voor Tranen is het online portaal over verlies, rouw, leven en dood van en voor jongeren uit verschillende culturen. 
Op deze website vertellen jongeren en experts hun verhaal over verlies, liefde, dromen, spiritualiteit en geloof. Je vindt op deze website verhalen, gedichten, foto’s, filmpjes, tips en columns waarmee mensen hun ervaringen en advies met jou delen.

www.kindertelefoon.nl/ (http://www.kindertelefoon.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Heb je problemen, dan kan je die kwijt bij een medewerker van de Kindertelefoon. Je kunt bellen en chatten!

Uitgebreide informatie

Belangrijk om te weten  

Filmjes over doodgaan, begraven en cremeren  

Ik ga meedoen aan een sterprogramma  

Werkvormen

Je kunt jaloers zijn op leeftijdgenoten waarvan de vader of moeder, broer of zus nog wel leeft