.
je bent hier
Toon keuzemenu
Soms vind ik het zó oneerlijk
Soms vind ik het zó oneerlijk

Welkom

Ben je tussen de 13 en 18 jaar oud?
Is er iemand doodgegaan die heel belangrijk voor je was?
Of is iemand waar je van houdt zo ziek dat hij of zij dood gaat?
Dan ben jij een Jonge Held en is deze site speciaal bedoeld voor JOU!

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma. Zij weet veel van Jonge Helden en kan je vast helpen. 

We hopen dat we je met deze site een klein beetje kunnen helpen bij jouw verdriet!

Veel jongeren praten liever met leeftijdsgenoten over hun gevoelens dan met volwassenen

Filmpjes

Boekentips

Briefjes Op De Keukentafel

Claire’s moeder heeft een drukke baan. De communicatie tussen moeder en dochter verloopt voornamelijk via briefjes. Maar langzaam veranderen de briefjes van toon, en blijkt dat de moeder ernstig ziek is. Wat volgt is een aangrijpend verhaal over ziekte en afscheid, dat alle generaties in het hart zal treffen.
Alice Kuipers-Bos , ISBN 9789045800202 .

De gelukvinder

Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijks leven in Kaboel, en de grappen die hij uithaalt met zijn vriendjes. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht van het gezin, over de lange tocht die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen. Na een halfjaar komen ze in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht. Hamayun vindt Nederland fris, en groen. En hier kan het gezin vrijer denken. Hier is er een toekomst mogelijk. Hamayun wil graag naar de filmacademie. Maar mogen ze wel blijven?
Edward van de Vendel Anoush Elman , ISBN 9789045105918 .

Tips

Praat/schrijf/teken over wat je voelt

Vragen

Ik heb mijn moeder een jaar geleden verloren. Mijn vader is hartstikke lief en verwent me enorm. Ik was echt een mama’s kind, soms heb ik het idee dat hij mijn liefde wil kopen. Wat kan ik doen?

Mijn vader heeft een hersentumor en kan niet meer geopereerd worden. Door de tumor gedraagt hij zich steeds vreemder. Hij zakt steeds weg en kan af en toe woedend worden om niks. Ik vind dat ik deze laatste tijd zoveel mogelijk bij hem moet zijn. Maar mijn gevoel zegt: wegwezen. Ik ben zo bang dat ik spijt krijg als ik niet vaak genoeg bij hem ben geweest in zijn laatste periode.

Ik zou na de zomervakantie op kamers gaan, maar ik weet niet meer of ik dat wel moet doen. Mijn vader heeft namelijk net te horen gekregen dat hij longkanker is en niet meer behandeld kan worden.

Mijn vriendinnen hebben bijna allemaal vriendjes. Ik moet er niet aan denken. Mijn vriendinnen vinden dat gek want zij vinden jongens leuk. Ik kan er ook niet met mijn moeder over praten want die is overleden toen ik zeven was.

Mijn moeder heeft kanker en kan niet meer behandeld worden. De prognose van de artsen is dat zij nog 3 weken tot 3 maanden te leven heeft. Ik weet het nu 3 dagen maar heb het idee dat het niet echt waar is. Ik voel er niks bij. Is dat niet raar?

Websites

www.jongerenenkanker.nl (http://www.jongerenenkanker.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Stichting Jongeren en Kanker organiseert actieve weekends, publiceert verhalen van lotgenoten en brengt jongeren met elkáár in contact.

achterderegenboog.nl (http://www.achterderegenboog.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Stichting Achter de Regenboog organiseert kinderweekenden voor rouwende kinderen en hun ouders, heeft een telefonische informatielijn en beheert diverse fora voor rouwende kinderen en tieners.

www.kindenrouw.nl (http://www.kindenrouw.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Deze website is gericht op het geven van voorlichting aan ouders en kinderen wanneer een familielid of een voor het kind ander belangrijk persoon is overleden.

kankerspoken.nl (https://www.kankerspoken.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Als je vader of moeder kanker heeft kan het aardig spoken in je hoofd.
Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden
en geeft informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

www.troostvoortranen.nl (http://www.troostvoortranen.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Troost voor Tranen is het online portaal over verlies, rouw, leven en dood van en voor jongeren uit verschillende culturen. 
Op deze website vertellen jongeren en experts hun verhaal over verlies, liefde, dromen, spiritualiteit en geloof. Je vindt op deze website verhalen, gedichten, foto’s, filmpjes, tips en columns waarmee mensen hun ervaringen en advies met jou delen.

www.kindertelefoon.nl/ (http://www.kindertelefoon.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Heb je problemen, dan kan je die kwijt bij een medewerker van de Kindertelefoon. Je kunt bellen en chatten!

Uitgebreide informatie

Belangrijk om te weten  

Ik ga meedoen aan een sterprogramma  

Werkvormen

Veel jongeren praten liever met leeftijdsgenoten over hun gevoelens dan met volwassenen