.
je bent hier
Toon keuzemenu
Soms vind ik het zó oneerlijk
Soms vind ik het zó oneerlijk

Welkom

Ben je tussen de 13 en 18 jaar oud?
Is er iemand doodgegaan die heel belangrijk voor je was?
Of is iemand waar je van houdt zo ziek dat hij of zij dood gaat?
Dan ben jij een Jonge Held en is deze site speciaal bedoeld voor JOU!

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma. Zij weet veel van Jonge Helden en kan je vast helpen. 

We hopen dat we je met deze site een klein beetje kunnen helpen bij jouw verdriet!

Veel jongeren praten liever met leeftijdsgenoten over hun gevoelens dan met volwassenen

Filmpjes

Waarom hij
Schaamtegevoel
Bot doen over de over de overledene
Vreselijk missen
Liever leeftijdsgenoten dan volwassenen
Verdriet niet laten zien aan ouders
Rouwen is nooit klaar
Na 6 jaar heeft overlijden nog effect
Verdriet verstoppen
Rouw en verdriet
Herinneren
Wel of niet vertellen in een nieuwe klas
Liever niet praten met volwassenen
Soorten verdriet
Angst en paniek
Schaamtegevoel
Na jaren nog missen

Boekentips

Mijn herinneringsboek

Mijn herinneringsboek is een boek van troost. Een bijzonder geschenk voor iemand die je liefhebt. Een boek dat uitnodigt om, met of zonder woorden, te raken aan de kostbare parel van het verdriet, om dan weer de hartenklop van de vreugde te voelen. Dit is een boek om te koesteren, te bewaren voor later. Werken met dit boek is een beetje reizen met jou naar een andere plek gaan je laten weten dat ik nog steeds héél veel van je hou. Mijn herinneringsboek is een boek dat een helend proces met zich meebrengt. Als het einde nadert kan er samen met de kinderen in gewerkt worden. De samen afgelegde weg naar het afscheid is helend én voor de tijd erna is het een bijzonder herinneringsboek. Werken met dit boek in periode van rouw betekent wat was, is en blijft een 'goeie' plek geven.
Claire vanden Abbeele , ISBN 9789020977219 .

Zeven minuten na middernacht

Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor, hij wil de waarheid.
Patrick Ness , ISBN 9789044537901 .

Voor ik doodga

Jenny Downham ging naar de toneelschool en werkte jarenlang in het alternatieve theatercircuit, maar is nu fulltime schrijfster. Ze woont in Londen. Voor ik doodga is haar debuut dat al voor verschijnen aan twintig landen werd verkocht. Op bol.com vind je alle boeken van Jenny Downham, waaronder het nieuwste boek van Jenny Downham.
Jenny Downham , ISBN 9789046705629 .

Verder zonder jou

Jongeren over de dood van iemand die ze lief is. ‘Verder zonder jou’ is het eerste boek waarin alleen de jongeren zelf aan het woord komen. Want wie kan beter vertellen hoe het is om zo jong een dierbare te verliezen? Het is een boek voor jongeren die iemand verloren, of weten dat dit gaat gebeuren, maar ook voor ouders, vrienden en familie, het onderwijs en de gezondheidszorg.
Daan Westerink , ISBN 9789025960360 .

Het was een vrijdag

Op een dag komen Mascha’s vader en moeder thuis. Ze vertellen Mascha dat haar moeder in het ziekenhuis is onderzocht. Ze is erg ziek en de dokters weten niet of ze weer beter kan worden. Ze wordt niet beter. Ze gaat dood. Hoe is dat voor Mascha?
Hanneke van der Werf , ISBN 9789077822210 .

Als jij er niet meer bent

Als je vader of moeder erg ziek wordt, dan maak je je grote zorgen. Hoe moet dat nu? Wat kan ik doen? Hoe ziek is mama? En wat gebeurt er als papa niet meer beter wordt? Misschien gaat papa of mama wel dood! Wat kunnen dokters doen? Over alle vragen die je daarbij hebt heeft Riet Fiddelaers dit boekje geschreven. Dat kan jou helpen in moeilijke dagen.
Riet Fiddelaers-Jaspers , ISBN 9789025955816 .

Tips

Wees niet bang om je ouders verdrietig te maken

Vragen om hulp

Stel vragen

Praat/schrijf/teken over wat je voelt

Geen alcohol en drugs gebruiken

Houd je zorgen niet voor jezelf

Gevoelens niet binnenhouden of wegdrukken

Denk niet dat huilen kinderachtig is

Denk niet dat het jouw schuld is

De taken van een volwassene niet op je gaan nemen

Vragen

Mijn vader heeft nu, twee jaar na de dood van mijn moeder, een nieuwe vriendin. Ik vind dit niet leuk en ben soms heel boos op hem. Maar als mijn oma iets vervelends over hem zegt kan ik dit niet hebben. Is dat niet gek?

Ik had nooit verwacht dat mijn vader dood zou gaan. Ik ben nu zo bang dat er nog meer mensen dood gaan van wie ik hou. Is dat gek?

Ik heb mijn moeder een jaar geleden verloren. Mijn vader is hartstikke lief en verwent me enorm. Ik was echt een mama’s kind, soms heb ik het idee dat hij mijn liefde wil kopen. Wat kan ik doen?

Mijn vader heeft een hersentumor en kan niet meer geopereerd worden. Door de tumor gedraagt hij zich steeds vreemder. Hij zakt steeds weg en kan af en toe woedend worden om niks. Ik vind dat ik deze laatste tijd zoveel mogelijk bij hem moet zijn. Maar mijn gevoel zegt: wegwezen. Ik ben zo bang dat ik spijt krijg als ik niet vaak genoeg bij hem ben geweest in zijn laatste periode.

Ik zou na de zomervakantie op kamers gaan, maar ik weet niet meer of ik dat wel moet doen. Mijn vader heeft namelijk net te horen gekregen dat hij longkanker is en niet meer behandeld kan worden.

Mijn vriendinnen hebben bijna allemaal vriendjes. Ik moet er niet aan denken. Mijn vriendinnen vinden dat gek want zij vinden jongens leuk. Ik kan er ook niet met mijn moeder over praten want die is overleden toen ik zeven was.

Mijn moeder heeft kanker en kan niet meer behandeld worden. De prognose van de artsen is dat zij nog 3 weken tot 3 maanden te leven heeft. Ik weet het nu 3 dagen maar heb het idee dat het niet echt waar is. Ik voel er niks bij. Is dat niet raar?

Websites

www.jongerenenkanker.nl (http://www.jongerenenkanker.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Stichting Jongeren en Kanker organiseert actieve weekends, publiceert verhalen van lotgenoten en brengt jongeren met elkáár in contact.

achterderegenboog.nl (http://www.achterderegenboog.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Stichting Achter de Regenboog organiseert kinderweekenden voor rouwende kinderen en hun ouders, heeft een telefonische informatielijn en beheert diverse fora voor rouwende kinderen en tieners.

www.kindenrouw.nl (http://www.kindenrouw.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Deze website is gericht op het geven van voorlichting aan ouders en kinderen wanneer een familielid of een voor het kind ander belangrijk persoon is overleden.

kankerspoken.nl (https://www.kankerspoken.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Als je vader of moeder kanker heeft kan het aardig spoken in je hoofd.
Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden
en geeft informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

www.troostvoortranen.nl (http://www.troostvoortranen.nl) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Troost voor Tranen is het online portaal over verlies, rouw, leven en dood van en voor jongeren uit verschillende culturen. 
Op deze website vertellen jongeren en experts hun verhaal over verlies, liefde, dromen, spiritualiteit en geloof. Je vindt op deze website verhalen, gedichten, foto’s, filmpjes, tips en columns waarmee mensen hun ervaringen en advies met jou delen.

www.kindertelefoon.nl/ (http://www.kindertelefoon.nl/) (Opent een nieuw venster)(Opent een nieuw venster)

Heb je problemen, dan kan je die kwijt bij een medewerker van de Kindertelefoon. Je kunt bellen en chatten!

Uitgebreide informatie

Belangrijk om te weten  

Filmjes over doodgaan, begraven en cremeren  

Hij/zij gaat overlijden  

Hij/zij is kort geleden overleden  

Hij/zij is langer dan een jaar geleden overleden  

Hij/zij heeft zelf een einde gemaakt aan het leven  

Ik ga meedoen aan een sterprogramma  

Werkvormen

Je kunt jaloers zijn op leeftijdgenoten waarvan de vader of moeder, broer of zus nog wel leeft